Κέντρο ζάλης, ιλίγγου και διαταραχών ισορροπίας

Ποιους αφορά

Το κέντρο Ζάλης, Ιλίγγου και Διαταραχών Ισορροπίας ATHENS BALANCE AND HEARING, απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτου ηλικίας που υποφέρουν από ζάλη, ίλιγγο και αστάθεια

Δεδομένου ότι τέτοια προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν από τα πρώτα χρόνια της ζωής, σκοπός του κέντρου είναι να εντοπίσει σε κάθε ασθενή την υποκείμενη βλάβη, διαταραχή και να προτείνει την καταλληλότερη θεραπευτική παρέμβαση.

Λόγω της ιδιαιτερότητας των ασθενών που παραπονούνται για ζάλη, και γενικότερα διαταραχές ισορροπίας η θεραπεία είναι πάντα εξατομικευμένη.

Ιδιαίτερα εκτιμούμε άτομα ηλικιωμένα ή μη με ιστορικό πτώσεων ώστε να ερευνήσουμε με ειδικά πρωτόκολλα εξετάσεων και δοκιμασιών πιθανό μελλοντικό κίνδυνο πτώσης και να τους προστατέψουμε από ένα τέτοιο απειλητικό ενδεχόμενο για την μετέπειτα υγεία τους.

Επιπλέον εκτιμούμε ασθενείς και ιδιαίτερα αθλητές με επεισόδια ζάλης και αστάθειας μετά από κάκωση κεφαλής / διάσειση στο στάδιο της αποκατάστασης και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, πριν την επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες.

Το πρόβλημα της διάγνωσης

Τα προβλήματα ζάλης και ισορροπίας πολλές φορές οφείλονται σε δυσλειτουργίες και διαταραχές εντός των αντίστοιχων δομών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Η απουσία του κατάλληλου εξοπλισμού, καθώς και η έλλειψη χρόνου, στοιχεία απαραίτητα για να εκτιμηθεί σωστά το πρόβλημα της ζάλης και του ιλίγγου, αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες της λανθασμένης διάγνωσης

''Χωρίς την σωστή διάγνωση όμως, η υποτιθέμενη αντιμετώπιση θα είναι αναποτελεσματική.''

Μάθετε περισσότερα
επικοινωνια

Αντιμετωπίζετε προβλήματα ζάλης ή ιλίγγου;
Ρωτήστε μας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Συμπληρώστε τη φόρμα!

Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;

Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;

01

Ιστορικό

Η θεραπευτική μας προσέγγιση ξεκινά από την λήψη ενός λεπτομερέστατου κατά περίπτωση ιατρικού ιστορικού. Κατά τα λεγόμενα των πλέον διακεκριμένων επιστημόνων του χώρου, ‘It takes time but it saves time’ καθ’ ότι το σωστό ιστορικό είναι αυτό που θα κατευθύνει τις επόμενες διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις.

02

Έλεγχος

Μετά την ολοκλήρωση της λήψης του ιστορικού ακολουθεί κατά περίπτωση ο απαιτούμενος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος που θα οριστικοποιήσει την διάγνωση και την περαιτέρω αντιμετώπιση.

03

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει λεπτομερή ενημέρωση για την ενδεχόμενη διαταραχή, παροχή λεπτομερών οδηγιών και φαρμακευτικής αγωγής κατά περίπτωση. 

04

Αποκατάσταση

Σε ειδικές περιστάσεις μπορεί να απαιτηθούν απελευθερωτικοί χειρισμοί και εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης της λειτουργίας του λαβυρίνθου και της ισορροπίας εν γένει.

- Ιατρειο Ιλιγγου & Διαταραχων Ισορροπιας -
Γιατί να μας επιλέξετε;
Ολοκληρωμένη φροντίδα

Δεν εξετάζουμε μεμονωμένα τα συμπτώματά σας, αλλά διερευνούμε σε βάθος όλο το σύστημα της ισορροπίας από το εξωτερικό τμήμα του αυτιού
μέχρι τα αντίστοιχα κέντρα του εγκεφάλου.

Εξειδικευμένος Εξοπλισμός

Το Κέντρο τα τελευταία χρόνια είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο – state of the art εξοπλισμό που μπορεί να εκτιμήσει κάθε επιμέρους δομή του λαβυρίνθου και να αποκαταστήσει με τον βέλτιστο τρόπο κάθε είδους διαταραχή του ιλιγγικού ασθενή.

Έγκυρη Διάγνωση

Από την εμπειρία μας, η πλειοψηφία των ασθενών που επισκέπτονται το Κέντρο μας, είναι είτε αδιάγνωστοι, είτε έχουν λανθασμένη διάγνωση. Λόγω του εξοπλισμού και της συσσωρευμένης εμπειρίας, αλλά και του χρόνου που διαθέτουμε σε κάθε ασθενή, μπορούμε να διαγνώσουμε σωστά το πρόβλημα του ιλίγγου, ζάλης και αστάθειας.

Εξατομικευμένη Προσέγγιση

Ακούμε τους ασθενείς με προσοχή γνωρίζοντας πόσο σύνθετο είναι το πρόβλημα της ζάλης και πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα τους.

επικοινωνια

Αντιμετωπίζετε προβλήματα ζάλης ή ιλίγγου;
Ρωτήστε μας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Συμπληρώστε τη φόρμα!
- ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ-
Δυνατότητες εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων
Video Head Impulse Test (v-HIT)

Με την δοκιμασία αυτή ελέγχουμε την λειτουργία και των τριών ημικυκλίων σωλήνων και των 2 κλάδων του αιθουσαίου νεύρου σε κάθε πλευρά.

Ocular Vestibular Evoked Myogenic Potentials (o-VEMPs)

Με την δοκιμασία αυτή ελέγχουμε κατ’ εξοχήν την λειτουργία του ελλειπτικού κυστιδίου του λαβυρίνθου της κάθε πλευράς και του αντιστοίχου άνω κλάδου του αιθουσαίου (λαβυρινθικού) νεύρου.

Cervical Vestibular Evoked Myogenic Potentials (c-VEMPs)

Με την δοκιμασία αυτή ελέγχουμε κατ’ εξοχήν την λειτουργία του σφαιρικού κυστιδίου του λαβυρίνθου της κάθε πλευράς και του αντιστοίχου κάτω κλάδου του αιθουσαίου (λαβυρινθικού) νεύρου.

Subjective Visual Vertical Test (SVV) - Subjective Visual Horizontal Test (SVH)

Με τις δοκιμασίες αυτές ελέγχουμε την αντίληψη της υποκειμενικής καθέτου (και οριζόντιου αντίστοιχα). Διαταραχές της δοκιμασίας αυτής ανευρίσκουμε σε οξείες διαταραχές του λαβυρίνθου (ιδίως του ελλειπτικού κυστιδίου), καθώς και σε άλλες διαταραχές κεντρικής αιτιολογίας.

Bi-thermal Calorics

Με την δοκιμασία αυτή ελέγχουμε την λειτουργία των οριζοντίων ημικυκλίων σωλήνων και των 2 άνω κλάδων του αιθουσαίου νεύρου σε κάθε πλευρά.

Sensory Organization Test (SOT)

Είναι η κατ’ εξοχήν εξέταση της συνολικής ικανότητας ισορροπίας του εξεταζόμενου ασθενή. Κατά την δοκιμασία αυτή γίνεται επιμέρους εκτίμηση των τριών πυλώνων της ισορροπίας που είναι η λειτουργία του λαβυρίνθου, η όραση και η ιδιοδεκτικότητα.

Adaptation Test (ΑDP)

Ελέγχει την ικανότητα του εξεταζομένου στην προσαρμογή του σε μεταβολές της επιφάνειας στήριξης. Η δοκιμασία αυτή μας βοηθάει και στον καθορισμό του κινδύνου πτώσης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τους μεγαλύτερους ηλικιακά ασθενείς.

Limits of Stability Test (LOS)

Ελέγχει την μέγιστη ικανότητα του εξεταζομένου στην μετακίνηση του σώματος του προς όλες τις κατευθύνσεις με σταθερή την βάση στήριξης. Βοηθάει και αυτή με την σειρά της στον καθορισμό του κινδύνου πτώσης.

Suppression Head Impulse test (SHIMP)

Βοηθάει στην ανίχνευση τυχόν υπολειπόμενης λαβυρινθικής λειτουργίας. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον καθορισμό της μετέπειτα θεραπευτικής μας παρέμβασης.

Saccades, optokinetic test, and smooth pursuit

Οι οπτοκινητικές δοκιμασίες ελέγχουν τις γειτονικές δομές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που εμπλέκονται στην εμφάνιση ζάλης και διαταραχών της ισορροπίας. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κλινικής εκτίμησης ασθενούς που παραπονείται για ζάλη και διαταραχή της ισορροπίας.

Unilateral Stance (US)

Ελέγχει την ικανότητα του εξεταζόμενου να διατηρήσει την όρθια στάση του σώματός του στηριζόμενος κάθε φορά εναλλάξ στο ένα του πόδι με τα μάτια είτε ανοικτά είτε κλειστά. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εκτιμήσουμε κίνδυνο για ενδεχόμενη πτώση καθώς και την μυική ισχύ των κάτω άκρων.

Γνωρίστε το ATHENS BALANCE AND HEARING
Κέντρο ζάλης, ιλίγγου και διαταραχών ισορροπίας,
- προσωπικο -
Οι άνθρωποί μας

‘’Σκοπός μου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που ταλαιπωρούνται για μικρό ή μεγάλο διάστημα, αλλά και η άμεση θεραπευτική παρέμβαση στα οξέα επεισόδια.’’

- Δρ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, Χειρουργός ΩΡΛ | Νευροωτολόγος 

Ο Δρ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε θέματα ζάλης, ιλίγγου και διαταραχών ισορροπίας. Έχει μετεκπαιδευτεί και εξειδικευτεί σε Ευρώπη και Αμερική στον τομέα της Ακοολογίας, Νευροωτολογίας και Διαταραχών Λαβυρινθικής Λειτουργίας και Ισορροπίας. 

Βιογραφικό γιατρού

Γεώργιος Γραμματικός

Ειδικός Ηπατολόγος, Γαστρεντερολόγος

Η εμπειρία μας σε αριθμούς

25 Χρόνια Εμπειρίας

Η κ. Βαδαρλή διαθέτει πάνω απο 18 χρόνια εμπειρίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πέρα απο γιατρός είναι και εκπαιδεύτρια στην American Academy of Anti–Aging Medicine Dubai ( Α4Μ Dubai ).

Ο Δρ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος διαθέτει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επιτελέσει Διευθυντής του Ακοολογικού Νευροωτολογικού Εργαστηρίου του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

30.000+ Ασθενείς

Ο Δρ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε θέματα ζάλης, ιλίγγου και διαταραχών ισορροπίας. Έχει μετεκπαιδευτεί και εξειδικευτεί σε Ευρώπη και Αμερική στον τομέα της Ακοολογίας, Νευροωτολογίας και Διαταραχών Λαβυρυνθικής Λειτουργίας και Ισορροπίας.

- ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ -
Ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν στο ιατρείο μας

Γυναίκα ηλικιωμένη παραπονείται εδώ και 2 μήνες για επεισόδια ζάλης όταν αλλάζει θέση στο κρεβάτι και όταν προσπαθεί να σηκωθεί από αυτό.

Αντιμετωπίστηκε με φυσικοθεραπείες στον αυχένα μετά από ακτινολογικό έλεγχο της περιοχής. Στην κλινική εξέταση διεπιστώθηκε καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης. Υπεβλήθει άμεσα σε κατάλληλο χειρισμό επανατοποθέτησης της ωτοκονίας με άμεση υποχώρηση των συμπτωμάτων της.

Γεώργιος Γραμματικός

Ειδικός Ηπατολόγος, Γαστρεντερολόγος

Νεαρός επαγγελματίας αυτοκινητιστής προσήλθε στο ιατρείο αιτιώμενος ζάλη και αστάθεια σε συγκεκριμένες καταστάσεις κατά την οδήγηση τους τελευταίους 7 μήνες.

Έχει προηγηθεί εκτίμηση από πλήθος συναδέλφων διαφορετικών ειδικοτήτων χωρίς σαφή διάγνωση και βελτίωση των συμπτωμάτων. Μετά την ολοκλήρωση του κλινικού ελέγχου και τον ενδελεχή νευροωτολογικό έλεγχο διαπιστώθηκε μία σπάνια, μεμονωμένη δυσλειτουργία σε μία συγκεκριμένη δομή του λαβυρίνθου που ονομάζεται ελλειπτικό κυστίδιο.

Ο νέος ασθενής έλαβε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και του δώθηκαν λεπτομερείς οδηγίες αποκατάστασης της αιτίας του προβλήματός του. Ο ασθενής αναφέρει για πρώτη φορά σαφέστατη βελτίωση των συμπτωμάτων του ήδη από τις πρώτες
2 εβδομάδες της θεραπείας.

Ιακωβίδης Χαράλαμπος

Χειρουργός

Γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας παραπονείται για επίμονα επεισόδια ζάλης όταν αλλάζει θέση στο κρεβάτι. Τους τελευταίους 6 μήνες έχει αντιμετωπισθεί κατ’ επανάληψη αλλαχού ως καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης με επανειλημμένους ανεπιτυχείς
χειρισμούς επανατοποθέτησης της ωτοκονίας.

Μετά από λήψη λεπτομερούς ιστορικού και τον απαραίτητο κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, διεγνώσθη αιθουσαία ημικρανία.

Υπεβλήθει σε κατάλληλη φαρμακευτική προφυλακτική αγωγή με πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Ιακωβίδης Χαράλαμπος

Χειρουργός
Ιδιαίτερα περιστατικά ασθενών που αντιμετωπίσαμε στο Κέντρο μας

Η ιστορία της Σταυρούλας

Η ιστορία του Νίκου

-κριτικες-

Εντυπώσεις Ασθενών

“Όταν μετά από 3 μήνες ο ασθενής είναι και πάλι στα πόδια του (λόγω ιλίγγου), αυτό λέει πολλά. Εξαιρετικός επιστήμων και άνθρωπος, δείχνει κατανόηση στο πρόβλημα και το σημαντικότερο είναι ότι το ΛΥΝΕΙ!!! Σας ευχαριστούμε γιατρέ.”
- Δημήτρης Κ. 
“Εξαιρετική αντιμετώπιση γιατρού ως προς τον ασθενή του. Νιώθεις σιγουριά και ασφάλεια ότι έχεις πάει σε έναν γιατρό που είναι πολύ καλός γνώστης της ειδικότητάς του. Ήθος, ευγένεια, σοβαρότητα. Εξαιρετικός ακόμα και με τα μικρά παιδιά που ήταν το προηγούμενο ραντεβού του..”
- Εύα Π.
“Ένας εξαιρετικός γιατρός που πλέον τον συνιστώ σε όλους. Μόνιμος γιατρός μου! Αντιμετωπίζω πρόβλημα με ίλιγγο με αποτέλεσμα συχνά να έχω πρόβλημα στην ισορροπία και αίσθηση περιστροφής. Μετά από επίσκεψη τριών ωρλ, λύση δεν είχα βρει!

Έτσι αποφάσισα να αναζητήσω στη Google κάποιον εξειδικευμένο γιατρό στον ίλιγγο. Ο γιατρός κ. Παναγιωτόπουλος με τα ειδικά μηχανήματά του, με βοήθησε να μπω κανονικά στην καθημερινότητά μου...

Τον συνιστώ!.”
- Νικόλαος Β.
Συχνές Ερωτήσεις ασθενών και συνοδών τους
1. Πώς μπορώ να επικοινωνήσω για περισσότερες πληροφορίες;

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε καλέστε καθημερινά στο τηλέφωνο επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικής προβολής 211.2347210.

2. Πού βρίσκεται το κέντρο Ζάλης, Ιλίγγου και Διαταραχών Ισορροπίας ATHENS BALANCE AND HEARING;

Το κέντρο βρίσκεται στην Λεωφ. Πεντέλης 37A, Βριλήσσια 152 38.

- 800 μέτρα από τον σταθμό του προαστιακού της Πεντέλης και
- 2 χιλιόμετρα από το μετρό της Δουκίσης Πλακεντίας.

Για να κλείσετε ραντεβού ή για οποιαδήποτε απορία καλέστε μας καθημερινά στο τηλέφωνο επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικής προβολής 211 2347210

3. Σε ηλικιωμένα άτομα ο κίνδυνος πτώσης είναι μόνο θέμα ισορροπίας;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο κίνδυνος πτώσης είναι πολυπαραγοντικός. Χρόνιοι πόνοι, περιορισμοί εύρους κινήσεων των αρθρώσεων, μείωση της δύναμης και της μυϊκής μάζας καθώς και γνωστικά ελλείμματα είναι ανάμεσα σε άλλα αίτια, παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα πτώσης.

4.  Υπάρχει λόγος σε ασθενή που εμφανίζει προβλήματα ακοής και ισορροπίας να προσπαθήσουμε να δώσουμε έμφαση και στην αντιμετώπιση της μειωμένης ακοής προς βελτίωση της ισορροπίας;

Η προηγούμενη εμπειρία μας έχει διδάξει ότι σε περιπτώσεις βαρηκοΐας που χρειάζονται ακουστική ενίσχυση, η ενδεχόμενη αποκατάσταση της μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και στην βελτίωση της ισορροπίας.

5. Είναι απαραίτητος ο ακοολογικός έλεγχος σε ασθενείς που παραπονούνται για ίλιγγο, ζάλη;

Σε πολλές περιπτώσεις νόσων υπάρχουν κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα και από την ακοή και από τις δοκιμασίες της ισορροπίας. Σε τέτοιες καταστάσεις η σωστή εκτίμηση της ακουστικής οξύτητας μπορεί να μας κατευθύνει στην σωστή διάγνωση και περαιτέρω αντιμετώπιση.

6. Χρειάζεται ο ασθενής που παραπονείται για προβλήματα ζάλης και ισορροπίας να υποβάλλεται πάντα σε τόσες πολλές εξετάσεις;

Η λήψη ενός σωστού και λεπτομερούς ιστορικού καθορίζει την αναγκαιότητα ή μη των περεταίρω εξετάσεων. Πολλά προβλήματα ιλίγγου και ζάλης διαγιγνώσκονται κλινικά χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένων εξετάσεων και μηχανημάτων. Σε άλλες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί ένας πιο λεπτομερής κλινικο-εργαστηριακός έλεγχος. Αυτό που έχει κεφαλαιώδη σημασία είναι η δυνατότητα να πραγματοποιείται οποιοσδήποτε έλεγχος απαιτείται επ’ ωφελεία της ορθής διάγνωσης και παρέμβασης.

7. Μπορεί κάποιο πρόβλημα ζάλης και ισορροπίας να αντιμετωπιστεί χωρίς φάρμακα;

Όσο και αν φαίνεται αρχικά παράξενο, η πλειοψηφία των περιστατικών με προβλήματα ζάλης και ιλίγγου αντιμετωπίζεται χωρίς κάποια ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, η κατάλληλη φαρμακευτική παρέμβαση είναι αναγκαία.

8. Είναι δυνατόν να υπάρχουν άτομα που να παραπονιούνται για ζάλη και ίλιγγο πολλά χρόνια χωρίς να έχουν μπορέσει να βοηθηθούν;

Δυστυχώς από την μέχρι τώρα εμπειρία μας, προσέρχονται ασθενείς που λόγω έλλειψης κατάλληλων μέσων ή λόγω έλλειψης χρόνου είναι είτε αδιάγνωστοι είτε έχουν λάθος διάγνωση. Σε μικρό αριθμό περιπτώσεων η διάγνωση μπορεί να παραμένει ασαφής και να επιβεβαιωθεί από την σχετική απάντηση στην αντίστοιχη θεραπεία.

9. Υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν περιπτώσεις ζάλης που ενώ έχουν υποβληθεί σε αντίστοιχα προγράμματα αιθουσαίας αποκατάστασης να μην έχουν βελτιωθεί;

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δύο είναι τα πιθανά αίτια μιας τέτοιας αποτυχίας. Πρώτο αίτιο είναι η περίπτωση της ζάλης να προκαλεί διακυμάνσεις της ισορροπίας. Δεύτερο αίτιο είναι το πρόγραμμα αποκατάστασης να μην είναι προσαρμοσμένο πάνω στο πρόβλημα και στις δυνατότητες του ασθενή. Όλα τα ανωτέρω αντιμετωπίζονται πάντα εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.

επικοινωνια

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

*Η φωτογράφιση έγινε σε ημέρα μη λειτουργίας του ιατρείου
Ευχαριστούμε, η αίτηση σας καταχωρήθηκε!
Oops! Something went terribly wrong.
Βρείτε μας

Λεωφ. Πεντέλης 37A, Βριλήσσια 152 38